Prin consumul de linte putem combate anemia și putem trece cu bine peste momentele de oboseală și stres. Furnizează o gamă largă de beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Deși, încă din Antichitate era recunoscută pentru proprietățile sale miraculoase, lintea era, surprinzător numită mâncarea săracului. De altfel, despre noii îmbogățiți ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor. De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole. Lintea de culoare verde și cea maro își păstrează cel mai bine forma și proprietățile în urma fierberii (în 20-30 de minute este gata). Se prepară mult mai ușor decât alte legume cu boabe.
Sursă de antioxidanți, vitamine și minerale
“Este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile normalizează nivelul de colesterol din sânge, iar cele insolubile sunt eficiente în combaterea constipației, prin ușurarea tranzitului intestinal. Este o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, vitamine, minerale și acizi grași omega 3 și omega 6”, explică Denisa Zaharia, medic de familie.
Acidul folic și magneziul ajută la relaxarea venelor și arterelor. Totodată, magneziul crește rezistența fizică la efort și reprezintă o sursă de energie pentru organism. Este recomandată pentru combaterea insomniei și în tratamentul post-operatoriu. Fosforul joacă un rol vital în menținerea sănătății oaselor și a dinților. Fierul pe care-l conține lintea este esențial pentru transportul oxigenului în organism și pentru formarea globulelor roșii în sânge.
Ideală în curele de slăbire
Lintea este de mare ajutor în curele de slăbire. Are un conținut caloric mic, iar prin conținutul de fibre și proteine oferă o senzație de sațietate de lungă durată. Lintea scade riscul de boli cardiovasculare datorită conținutului de magneziu și acid folic, care au o contribuție enormă la starea de sănătate a inimii. Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentație sunt lintea verde și cea roșie, care își păstrează cel mai bine forma și proprietățile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roșie este cel mai rar sortiment.
Consumată în salată, în amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roșii, ardei sau broccoli, lintea își sporește proprietățile nutritive, iar fierul pe care îl conține este absorbit mult mai ușor. Extrem de ușor de pregătit este și supa de linte: lintea se fierbe, împreună cu legumele preferate, ca pentru orice supă, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adăuga puțin chimen sau coriandru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lasa un comentariu